دکتر آرش شرافت وزیری

عمل جراحی رباط صلیبی

دکتر آرش شرافت وزیری، فوق تخصص جراحی مفصل زانو و رباط صلیبی

اینکه رباط صلیبی کجاست و چیست؟

اولین سوالی است که تمامی بیماران با آن مواجه می‌شوند. در واقع باید گفت که در زانو چهار رباط اصلی قرار دارد که این رباط‌ها استخوان ران را به استخوان ساق پا متصل می‌کنند. این چهار رباط زانو عبارتند از:

رباط صلیبی قدامی (ACL)

رباط صلیبی قدامی در مرکز زانو واقع شده که باعث کنترل چرخش و حرکت به جلو استخوان ساق پا می‌شود.

رباط صلیبی خلفی (PCL)

رباط صلیبی خلفی در مرکز زانو قرار دارد که وظیفه حرکت به عقب استخوان ساق پا را بر عهده دارد.

رباط طرفی داخلی (MCL)

رباط طرفی داخلی، همانطور که از نامش پیداست وظیفه ثبات قسمت داخلی زانو را بر عهده دارد.

رباط طرفی جانبی (LCL)

رباط طرفی جانبی، یکی دیگر از رباط‌های زانو محسوب می‌شود که وجود آن باعث ثبات قسمت خارجی زانو خواهد شد.

در هنگام انجام فعالیت مختلف روزانه، دویدن، ورزش کردن و مواردی از این قبیل ممکن است به مفصل زانو و بافت‌های آن فشار وارد شود که در نتیجه باعث آسیب یا پارگی رباط صلیبی خواهد شد. آسیب به رباط صلیبی در صورتی که در درجات اولیه باشد، نیازی به جراحی نخواهد داشت ولی در صورت پارگی، شخص حتما باید نسبت به جراحی اقدام کند. نکته قابل توجه آن است که در سراسر کشور سالانه بیش از بیست هزار نفر جراحی رباط صلیبی را انجام می‌دهند و پس از گذراندن دوران درمان خود می‌توانند به فعالیت‌های روزمره خود بپردازند.از بین رباط‌های صلیبی زانو، رباط های صلیبی جلویی و عقبی (ACL و PCL) عناصر اصلی پایدار کننده زانو در محور حرکتی خود هستند. با توجه به توضیحاتی که درباره رباط های زانو داده شد، باید گفت که منظور از آسیب یا پارگی رباط صلیبی به صورت عامیانه همان رباط قدامی با رباط ACL است. این رباط توانایی بهبود و ترمیم خود را ندارد و در صورت آسیب حتما باید جراحی شود.

نشانه‌های آسیب دیدگی یا پارگی رباط صلیبی ACL

به طور کلی آسیب دیدگی رباط صلیبی با دو درجه مختلف اتفاق می‌افتد. در درجه اول که سطح آسیب دیدگی خفیف است و هر چند بیمار احساس درد ندارد و ورمی مشاهده نمی‌شود ولی رگ به رگ شدن احتمال آسیب دیدگی مجدد را افزایش می‌دهد. در درجه دوم آسیب دیدگی رباط صلیبی قدامی پارگی به میزان جزئی خواهد بود وروم و کبودی روی پای بیمار مشاهده می‌شود که همراه با درد خواهد بود. پارگی رباط صلیبی با توجه به آنچه بسیاری از بیماران نقل می‌کنند همراه با شنیدن صدای پوپ (POP) است که باعث ورم و در مواردی خونریزی می‌شود. در چنین مواردی مفصل بی ثبات خواهد بود و توانایی تحمل وزن را ندارد. نکته قابل توجه آن است که در زمان پارگی رباط صلیبی ACL فرد دردی احساس نمی‌کند زیرا تمامی فیبرهای درد در زمان آسیب پاره می‌شوند.
Cruciate ligament surgery
تشخیص پارگی رباط صلیبی

روش‌های تشخیص پارگی رباط صلیبی قدامی

اولین قدم برای تشخیص آسیب یا پارگی رباط صلیبی قدامی معاینه پزشک متخصص است که نسبت نحوه ایجاد آسیب به زانو از بیمار سوالاتی می‌پرسد و سپس زانو را به صورت فیزیکی معاینه می‌کند تا از لحاظ تورم، دامنه حرکتی و کبودی بتواند آن را بررسی کند. پس از معاینه فیزیکی اگر پزشک تشخیص دهد که رباط صلیبی زانوی بیمار دچار آسیب دیدگی شدید شده است، نسبت به انجام ام آر آی MRI اقدام خواهد کرد. ام آر آی آزمایشی است که به خوبی هرگونه پارگی و کشیدگی رباط صلیبی را نشان می‌دهد.

درمان آسیب یا پارگی رباط صلیبی

به طور کلی درمان آسیب و پارگی رباط صلیبی به دو روش درمان غیر جراحی و درمان جراحی رباط صلیبی انجام می‌شود.

درمان غیر جراحی رباط صلیبی

به طور کلی پارگی رباط صلیبی بدون جراحی بهبود پیدا نخواهد کرد ولی در صورتی که بیمار مسن باشد با فعالیت بدنی کمی داشته باشد، در صورتی که پایداری کلی زانوهای وی خوب باشد، ممکن است پزشک تصمیم به درمان غیر جراحی بگیرد. در این روش درمانی زانو بندهای مخصوصی برای بیمار تجویز می‌شود که باید از آن‌ها همراه با عصا استفاده کند تا به زانو فشار کمتری وارد شود. سپس پس از آنکه تورم زانو کاهش پیدا کرد، بیمار با استفاده از خدمات فیزیوتراپی می‌کند نسبت به بهبود عملکرد زانو استفاده کند و پس از مدتی فعالیت‌های روزمره خود را انجام دهد.

درمان جراحی رباط صلیبی

هدف از جراحی رباط صلیبی آن است که پس از عمل جراحی فرد بتواند فعالیت‌های ورزشی و روزمره حرفه‌ای خود را انجام دهد. جراحی رباط صلیبی تنها با بخیه زدن ساده انجام نمی‌شود و پزشک باید یک رباط از قسمت‌های دیگر بدن به ناحیه‌ایی که رباط قدامی دچار مشکل شده، منتقل کند تا بافت آسیب دیده، ترمیم شود. جهت پیوند رباط صلیبی می‌توان از تاندون‌های همسترینگ خود شخص یا قسمتی از تاندون کشککی یا قسمتی از تاندون فوق کشککی استفاده کرد. نکته قابل توجه آن است که در افراد با جثه کوچک و هر جایی که احساس شود، تاندون با قطر مناسب به دست نمی‌آید پزشک متخصص می‌تواند از بانک اعضا تاندون دریافت کند.

دریافت نوبت اینترنتی دکتر آرش شرافت وزیری

مجموعه کامل بازتوانی بعد از جراحی رباط صلیبی (قسمت اول)

بهبودی رباط صلیبی

جراحی رباط صلیبی در 90 درصد مواد موفقیت آمیز است و بهبودی در حدود شش ماه طول می‌کشد. به طور کلی امروزه جراحی رباط صلیبی قدامی با استفاده از آرتروسکوپ انجام خواهد شد تا بیمار درد کمتری تحمل کند و زمان بازپروری نیز کوتاه‌تر شود. همچنین باید اشاره کرد که در طول عمل جراحی رباط صلیبی تمامی آسیب دیدگی مینیسک نیز درمان می‌شود.
به طور کلی بازگشت به سطح فعالیت قبلی بعد از جراحی رباط صلیبی رابطه مستقیم با میزان آسیب‌های همراه از قبیل آسیب غضروف یا پارگی منیسک دارد. همچنین نوع بازتوانی و سطح ورزشی قبل آسیب و تکنیک جراحی نیز تاثیر به سزایی در این روند دارند. چه درمان رباط صلیبی با جراحی یا بدون جراحی انجام شود، بیمار باید فیزیوتراپی را انجام دهد. هدف از فیزیوتراپی به دست آوردن حرکات کامل زانو است تا عضلات اطراف زانو تقویت شود و فرد بتواند به راحتی حرکت‌های ورزشی و حرفه‌ای خود را انجام دهد. در نتیجه اگر آسیب‌های همراه وجود نداشته باشد و فرد آسیب دیده دوره بازتوانی ورزشی مناسبی را طی کند، نزدیک به ۸۰ در صد به سطح فعالیت ورزشی قبلی باز خواهد گشت.
به منظور انجام عمل جراحی تعویض مفصل زانو پزشک در ابتدا شکافی در جلو مفصل ایجاد کرده و پس از آنکه پوست و بافت‌های زیر پوستی استخوان کشکک را کنار زد، استخوان‌های ران و درشت نی قابل مشاهده هستند. سپس با استفاده از اره برقی مخصوص برش‌هایی در قسمت پایینی استخوان ران به وجود می‌آورد که با این برش‌ها می‌توان غضروف را به صورت کاملا برداشت و استخوان ران را برای قرار دادن مفصل مصنوعی آماده کرد.
تمامی این مراحل در قسمت بالایی درشت نی تکرار می‌شود و پس از آنکه برشی در بالای این استخوان ایجاد شد، سپس قطعه‌ای فلزی با سیمان استخوانی به استخوان درشت نی خواهد چسبید. در مرحله آخر قطعه‌ای پلاستیکی با جنس پلی اتیلن بین قطعات فلزی قرار می‌گیرد.

ویدیو: رباط صلیبی چیست و آشنائی با آسیب های آن

جدول زمانی

جدول زمانی وقت ملاقات

ساعت
شنبه
یکشنبه
دوشنبه
سه شنبه
پنجشنبه
09:00
دکتر لیلا زنجانی

دکتر لیلا زنجانی

نمایش پروفایل
12:00 - 09:00
دکتر لیلا زنجانی
دکتر آرش شرافت وزیری

دکتر آرش شرافت وزیری

نمایش پروفایل
12:00 - 09:00
دکتر آرش شرافت وزیری
14:00
دکتر آرش شرافت وزیری

دکتر آرش شرافت وزیری

نمایش پروفایل
18:00 - 14:00
دکتر آرش شرافت وزیری
15:00
دکتر هاله دادگستر

دکتر هاله دادگستر

نمایش پروفایل
18:00 - 15:00
دکتر هاله دادگستر
دکتر هاله دادگستر

دکتر هاله دادگستر

نمایش پروفایل
18:00 - 15:00
دکتر هاله دادگستر
دکتر هاله دادگستر

دکتر هاله دادگستر

نمایش پروفایل
18:00 - 15:00
دکتر هاله دادگستر
16:00
دکتر آرش شرافت وزیری

دکتر آرش شرافت وزیری

نمایش پروفایل
20:00 - 16:00
دکتر آرش شرافت وزیری
دکتر آرش شرافت وزیری

دکتر آرش شرافت وزیری

نمایش پروفایل
20:00 - 16:00
دکتر آرش شرافت وزیری